Suomalainen musiikkikulttuuri

Suomalainen musiikki sanatarkkaan tarkoittaa musiikkia, joka on tuotettu Suomessa. Aiemmin se jaettiin kolmeen eri musiikin lajiin; kansanmusiikkiin, klassiseen musiikkiin sekä kevyeen musiikkiin. Nykypäivänä Suomalaiseen musiikkikulttuuriin kuuluu myös useita muita musiikin lajeja, kuten pop-, iskelmä,- rock-, heavy-, sekä rap-musiikki. Musiikki tuntuu olevan tärkeä aihe suomalaisille ja Suomesta löytyykin lukuisia radiokanavia sekä musiikkiaiheisia tv-ohjelmia, jotka ovat koko kansan suosiossa.

Iskelmämusiikki on suomalaisille ikuinen hitti ja sitä kuunteleekin pitkälti koko kansa vauvasta vaariin. Esimerkiksi Kaija Koon viime vuosien hittibiisit ovat soineet etenkin nuorison musiikkilaitteissa ja klubien tanssilattioilla. Vanhanaikaisia lavatansseja on myös alettu järjestämään uudelleen kesäisin useimmissakin kaupungeissa. Niin kuin monilla muillakin osa-alueilla, myös musiikissa nämä ennen vanhaan suosiossa olleet ilmiöt ovat tulleet pinnalle uudelleen ja ilahduttavat koko kansaa.

Suomalaiset radiokanavat

Suomessa radiokanavat on melkeinpä jaettu musiikkiryhmittäin. Radio Nova soittaa vaihtelevaa musiikkia koko perheelle, NRJ soittaa taas tuoreinta hittimusiikkia, Radio Rockin kautta voi kailottaa parhaimpia rock biisejä ja esimerkiksi Groove FM kanavalla voi kuunnella letkeämpää soundia. Pinnalla on myös Loop, joka on suunnattu enemmän nuorille kuuntelijoille. Radiokanavat ovat suosiossa etenkin autoilijoiden keskuudessa ja monella työpaikallakin radio soi taustalla.

Suositut musiikkiaiheiset tv-ohjelmat Suomessa

Varsinkin jo useamman vuoden televisiossa pyörinyt ”Vain Elämää” -sarja näyttää olevan koko Suomen rakastama formaatti. Sarjaan valitaan ryhmä suomalaisia artisteja eri musiikinaloilta ja he kokoontuvat yhteen saman katon alle. Artistit esiintyvät toinen toisilleen ja samalla jakavat elämänkokemuksiaan ja kappaleiden herättämiä tunteita. Sarjan pohjalta on jopa järjestetty isoja konsertteja eri esiintyjäkokoonpanoilla. Vain Elämää -artistit ovat myös levyttäneet useita levyjä yhdessä.

Suomalaiset artistit ulkomailla

Viime vuosina suomalaisten artistien suosio on noussut myös ulkomailla. Aikanaan huomion keskipisteessä rajojemme ulkopuolella olivat muun muassa HIM ja The Rasmus, unohtamatta Lordia ja hänen historiallista Euroviisuvoittoaan vuonna 2006. Viime vuosina nuoret artistit ovat päässet ponnahtamaan kansainväliseen valoon ja tällä hetkellä todella pinnalla on hittilaulajat Alma sekä Saara Aalto. Erityisesti Alman suosion laajuudesta kertoo myös kutsu Linnanjuhliin vuonna 2017.

February 28, 2018