Musiikin merkitys sloteissa ja muissa peleissä

Emme usein tule ajatelleeksi, kuinka kokonaisvaltainen kokemus erilaisten pelien pelaaminen on. Nettipelit, esimerkiksi kasinoiden kolikkopelit, on suunniteltu antamaan pelaajille elämyksiä. Ne pyrkivätkin vetoamaan tunteisiimme monin tavoin. Jokainen peleistä saatu aistielämys luo osaltaan peliin tunnelmaa. Äänillä on visuaalisten tehosteiden ohella tässä tärkeä merkitys, sillä ne vaikuttavat mielialaamme ja pelistä saamaamme vaikutelmaan.

Musiikin vaikutuksia

Musiikilla on monia merkityksiä ihmisyhteisöille. Se voi vahvistaa sosiaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta tai luoda erilaisia mielikuvia. Dramaattinen musiikki saa aikaan jännitystä, kun taas kepeä ja hilpeä musiikki liittyy usein juhliin ja iloisiin tapahtumiin. Nopeatempoinen musiikki puolestaan tuo tilanteisiin kiireen tuntua.

Kilisevä musiikki, josta monelle tuleekin helposti mieleen hedelmäpeli, voi luoda jopa karnevaalimaisen tunnelman. Ihmiset reagoivat musiikkiin tunnetiloillaan sekä tiedostaen että tiedostamattaan. Videopelit eivät ole tähän poikkeus. Musiikki voi saada pulssimme nousemaan tai jopa ajamaan autolla kovempaa.

Tanssimusiikki saa meidät liikehtimään rytminsä tahdissa. Pahaenteinen pelimusiikki enteilee usein jotakin sietämättömän jännittävää tapahtumaa. Musiikin merkitys tunnelman luojana onkin ymmärretty esimerkiksi elokuvien maailmassa jo pitkään, aivan ensimmäisistä mykkäfilmeistä alkaen.

Pelien antama palaute

Kun tarkastelemme musiikin merkitystä peleille, on ensin ymmärrettävä, millaisia tunteita pelit pyrkivät meissä herättämään. Tämä perustuu enimmäkseen pelien pelaajalle antaman palautteen laatuun. Koska pelaamisessa on pääosin kyse elämysten saamisesta, pyrkivät pelit vahvistamaan pelaajan tunteita eri pelitilanteissa. Esimerkiksi kolikkopeleissä saatuja voittoja siivittää usein räjähtävä aistipalaute, jossa erilaiset ärsykkeet palkitsevat pelaajaa varsinaisen rahan lisäksi.

Voittojen ohella myös muihin pelitilanteisiin liittyviä käyttäjien tunteita pyritään usein vahvistamaan pienillä yksityiskohdilla. Joissain peleissä on olennaista luoda jännitystä, joka myöhemmin purkautuu. Tämä voidaan saada aikaan esimerkiksi laskurin avulla tai dramaattisella musiikilla. Toisaalta häviön tunteita ei välttämättä haluta vahvistaa, sillä pelaajia houkuttelee pelien pariin usein niiden tuottama myönteinen palaute, joka tekee heidät iloisiksi.

Mitä tarkoituksia musiikki palvelee peleissä?

Musiikki on olennainen osa pelejä, sillä se vaikuttaa suoraan tunteisiimme. Pelien kehittäjät voivat sen avulla vahvistaa pelaajien reaktioita pelien tapahtumiin ja sitä kautta saada heidät viettämään enemmän aikaa pelin äärellä. Hyvin suunniteltu pelimusiikki tuo viimeisen silauksen pelikokemukselle ja vahvistaa pelin muiden toimintojen tuottamia elämyksiä ja tunnetiloja. Parhaissa peleissä musiikki ja grafiikat muodostavatkin saumattoman kokonaisuuden.

June 4, 2019